Wegański mazurek z masą kokosową, migdałami i dziką różą oraz unikatowa ceramika studia 1210c

Średnia ocena: 4.6
na podstawie: 4 ocen

Tegoroczne Święta Wielkanocne większość z nas spędzi w swoich domach. Niezależnie od tego czy je obchodzicie, czy też nie, zachęcamy was, aby nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować pyszne, ale zdrowe przekąski oraz słodkości.

Chcemy z Wami podzielić się naszym przepisem na mazurek wielkanocny – wegański i bez cukru. Mąkę pszenną można zastąpić  kasztanową, aby był bezglutenowy. Do podkreślenia smaku wybraliśmy konfiturę z dzikiej róży, ponieważ zawiera dużą dawkę witaminy C.

Podczas przygotowania smakołyku użyliśmy talerze oraz zestaw ceramiczny studia 1210c. Dzięki temu pieczenie mazurka było cudownym doświadczeniem!

Barbara Pol, autorka unikatowej ceramiki w studiu 1210c, tworzy naczynia z największą starannością:

“Najczęściej w temperaturze 1210°C. Od pierwszego dotknięcia gliny do końcowego efektu mija zazwyczaj ok. 200 godzin.
Czasem przypadek sprawia, że objawia się ton idealny i wtedy cała kolekcja nabiera kształtu.”

Mazurek jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Nam wraz z pieczeniem zajęło to tylko 1.5 godziny. Zapraszamy!

Składniki:
SPÓD CIASTA
  • ½ szklanki daktyli
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki zimnego oleju kokosowego
  • ¼ szklanki lodowatej wody
  • szczypta soli
MASA KOKOSOWA
  • 400ml gęstego mleczka kokosowego (jedna puszka)
  • ¼ szklanki mleczka kokosowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki dżemu z dzikiej róży
  • płatki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
SPÓD CIASTA

1. Namocz daktyle we wrzątku przez ok. 10 min.

2.Daktyle przełóż do blendera, dodaj wody,  następnie zblenduj składniki na gęsty krem.

3. Do miski dodaj pozostałe składniki ciasta oraz zblendowane daktyle.  Wyrabiaj ciasto przez ok 5 min, uformuj kulę i wstaw do lodówki na ok. 30 min.

4. W między czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkuj na dwa plastry, oraz przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Nakłuj ciasto widelcem oraz piecz ciasto przez ok 20 minut.

6. Wyjmij zarumienione ciasto i zostaw do ostygnięcia przed nałożeniem kremu. W międzyczasie przygotuj krem kokosowy.

MASA KOKOSOWA

1. W małym rondelku podgrzej mleko kokosowe z puszki. W osobnej szklance zmieszaj mąkę ziemniaczaną, syrop klonowy oraz mleko kokosowe ze szklanki.

2.Poczekaj, aż mleko kokosowe się zagotuje, zdejmij z ognia, a następnie powoli wlej mleko z mąką ziemniaczaną.

3.Postaw krem budyniowy na małym ogniu oraz mieszaj przez 5 min.

4. Przestudź krem oraz nałóż na przygotowany spód mazurka.

5. Następnie nałóż konfiturę z dzikiej róży oraz posyp migdałami.

Smacznego!

Share this post

There are no comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Start typing and press Enter to search

Koszyk

Brak produktów w koszyku.