Dzisiaj trochę o kubkach.
Podstawowe wyposażenie każdej kuchni, z którym stykamy się niemalże każdego dnia. Kształty, kolory, pojemności są przeróżne, zależnie od preferencji fanów herbaty i kawoszów. Jednak czy zdajemy sobie sprawę, że ceramika ma wiele twarzy?
Kamionka zdaje się najpopularniejszym i najpowszechniejszym rodzajem naczyń wypełniających nasze kuchenne półki i szafki. Nie bez powodu zasługuje na takie uznanie i popularność. Ciężka, solidna i wytrzymała kamionka jest niemalże naczyniem idealnym. Już nasze babcie stosowały je do kiszenia ogórków czy kapusty. Dzięki swojej nieprzesiąkliwości znalazła zastosowanie również jako płytki ceramiczne lub przy produkcji rur. Zależnie od szkliwa możemy nadać jej surowego charakteru lub bawić się bogactwem formy i możliwościami, jakie daje nam samo szkliwo.
Zapewne większość z nas, kojarzy piękną i wdzięczną ceramikę bolesławiecką, ale nie każdy już powiąże ją z kamionką 😊
Sama kamionka to mieszanina gliny, szamotu, piasku kwarcowego oraz soli kuchenne, wypalanej w wysokich temperaturach. Sól, w trakcie wypalania tworzy szklistą powierzchnię, która nie tylko nadaje barwę naczyniu, ale jest bardzo odporna na nasiąkanie wodą i działanie kwasów. Obecność jedynie soli nadaje naczyniom brązową barwę, to odpowiednio dodane minerały w trakcie procesu nadają naczyniom przeróżnych kolorów.
Mamy nadzieję, że ten krótki wpis pozwoli nam na nowo zachwycić się pięknem, wydałoby się na pozór prostych naczyń i form, które towarzyszą nam każdego dnia, a które niosą za sobą tyle możliwości w obszarze designu i estetyki.
There are no comments