Charles de Gaulle mówił, że trudno rządzić krajem, w którym wytwarza się 350 gatunków sera. Dziś, 28 kwietnia za sprawą Światowego Dnia Sera Camembert, przenosimy się do Francji. Jak wskazały badania konsumentów Camembert, jest najbardziej rozpoznawalnym gatunkiem spośród serów francuskich. Za co właściwie go tak kochamy ? Jak go podawać? Jaka jest jego historia? Poniżej, znajdziecie kilka ciekawostek.
1. Twórcą sera jest Marie Harel, który stworzył recepturę w 1791 roku. Nazwa sera pochodzi od miejscowości o tej samej nazwie w Normandii. Należy do rodziny serów chronionych oznaczeniem AOC (Appellation d’origine contrôlée).
2. Jego nazwa : Pochodzi z czasów rewolucji. Ponoć pewien zakonnik otrzymał schronienie przed rewolucjonistami w wiosce Camembert. W dowód wdzięczności za pomoc przekazał mieszkańcom przepis na miękki, aromatyczny ser, o naturalne skórce. Stąd wzięła się nazwa tego najsłynniejszego francuskiego przysmaku.
3. Jak powinno się kroić ser camembert? Camembert należy do rodziny serów płaskich, okrągłych. W tych kształtach występują głównie sery świeże i miękkie, dlatego pamiętaj o przygotowaniu właściwego noża. Przyłóż nóż do środka sera i kieruj się na zewnątrz.Nie zapomnijcie o desce- najlepiej drewnianej z ozdobnym motywem.
-
Nóż do masła Collective Tools 16,5 cm109,00 zł
-
Nóż do sera Collective Tools 26cm161,00 zł
-
Zestaw sztućców Citterio98 16szt1 046,00 zł
-
Zestaw sztućców Artik1 046,00 zł
-
Karafka kartio 950 ml linen370,00 zł
-
Karafka Essence486,00 zł
-
Kieliszki do koktajli Essence170,00 zł
-
Kieliszki do szampana 4szt Essence330,00 zł
-
Kieliszki do białego wina 330 ml 2szt161,00 zł
-
Kieliszki do słodkiego wina 150 ml 2szt146,00 zł
-
Bieżnik Valder z juty230,00 zł
4. Oryginalny camembert jada się zawsze świeży (maksimum tydzień od daty produkcji). Powinien być sprężysty przy lekkim naciskaniu, mieć wewnątrz barwę kremową (a nie żółtą) i fakturę porowatą, bez nacieków. Nacieki, ostry zapach zgnilizny i żółta barwa świadczy o tym, że ser się popsuł i zasadniczo nie nadaje się już do spożycia – choć istnieją osoby, którym stary, przejrzały ser smakuje lepiej od świeżego. (źródło: Wikipedia).
5. Camembert najlepiej delektować w towarzystwie wina -doskonałe okaże się wytrawne wino białe jak, np. Cabernets Blanc.Oczywiście podane w eleganckich kieliszkach do białego wina.
6. UWAGA! Z okazji Dnia sera Camembert z kodem #CAMEMBERT dostanie 5% rabat na poniższe produkty.
There are no comments